Spaghetti z cebulą

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 )
    2 duże cebule ( lub 4 pory )
    posiekany świeży tymianek
    mielone chili do smaku
    oliwa z oliwek
    sól
    świeżo mielony pieprz
    starty parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z cebulą 1. Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę.

    Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą.

    We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować