Spaghetti warzywne (pomidorowo-cukiniowe) z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron spaghetti al dente.
Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy je ze skórki i kroimy na kawałki.
Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię i na 2 łyzkach oleju dusimy chwilkę czosnek, aby puścił soki i aromat.
Dodajemy pomidory do czosnku i dusimy razem pod przykryciem 15 minut.
Przekładamy powstały sos pomidorowy do większego garnka, dodajemy sól, pieprz oraz cukier i miksujemy.
2.Cebulę obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Cebule i boczek dusimy razem na patelni na łyzce oleju.
Cukinie dokladnie myjemy, osuszamy i odcinamy końce.
Cukinie ścieramy na tarce na grubszych oczkach.
Starte cukinie wsypujemy do sosu pomidorowego i dusimy 10 minut.
Dokladnie mieszamy co jakis czas.
3.Na talerzu wykladamy porcję makaronu, polewamy sosem pomidorowo-cukiniowym, posypujemy przesmazonym boczkiem z cebulką, dekorujemy plasterkami swiezego ogórka i rzodkiewki oraz listkami bazylii. Możemy posypac również tartym serem mozzarela lub serem zółtym.
Komentarze