Sos truskawkowy do naleśników i deserów

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Rozpoczyna się wyczekiwany sezon na truskawki. Już niedługo będziemy mogli zajadać się tymi pysznymi owocami do woli. Proponuję więc przygotować z nich sos, który można podać do naleśników, lodów, sernika, pierogów, gęstego jogurtu, itp. Najlepszy jest sos podkręcony wanilią, pachnący, pyszny!

  • 15 min

Składniki:

  • - truskawki świeże : 1 kg
    - miód naturalny :4- 5 łyżek
    - przegotowana woda : 6-8 łyżek
    - ekstrakt z wanilii : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami Sosy

Sos truskawkowy do naleśników i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć pod chłodną bieżącą wodą. Przełożyć na durszlak. Oderwać szypułki. Owoce pokroić na ćwiartki.
  • lato, naleśniki, makarony z truskawkowym sosem 2. Na dno garnka wlać wodę, wrzucić truskawki, dodać miód, gotować na średnim ogniu 4-5 minut. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt z wanilii, gotować 4-5 minut. Zawartość garnka przełożyć do blendera, zmiksować. Podawać do naleśników. Proponuję serwować wraz z bitą śmietaną.

Porady

Do sosu można dodać miodu, syropu z agawy lub cukru trzcinowego. Sos jest smaczny zarówno na ciepło, jak również na zimno. Ekstrakt z wanilii można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią. Ważne jest, aby szypułki oderwać dopiero po umyciu truskawek, inaczej te delikatne owoce nie będą już tak smaczne i aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować