Sos śmietanowo-kurkowy z kurczakiem

4.5 (183 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś kocha kurki to jest to zdecydowanie super propozycja na obiad. Pyszny kremowy obłędnie pachnący kurkami krem do ziemniaczków, klusek śląskich, makaronu - jak kto lubi.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
    3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
    1 duża cebula
    350 g kurek
    400 ml śmietany 30%
    koperek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Sos śmietanowo-kurkowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy kroimy w średnią kostkę a następnie podsmażamy aż będzie miał złotawy kolor na oleju. Następnie kroimy w kostkę cebulę i na tej samej patelni co wcześniej smażyliśmy kurczaka na maśle podsmażamy cebulkę.
  • 2. Kurki dokładnie czyścimy polecam szczoteczkę do zębów, myjemy je a następnie dodajemy do podsmażonej cebulki. Smażymy do momentu aż woda po kurkach odparuje. Wtedy dokładamy mięsko oraz zalewamy wszystko śmietaną. Dodajemy sól, pieprz oraz posiekany koperek - polecam nie mniej niż 3 łyżki. Całość dusimy aż sos przybierze odpowiednią dla nas konsystencje. Podajemy z czym dusza zapragnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować