Sos myśliwski

4.45 (197 ocen)

  • 60 min

Sycące danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą wg przepisu mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
    0,5 kg kiełbasy
    0,5 kg ogórków konserwowych
    0,5 kg pieczarek krojonych w zalewie solonej
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    3 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    12 kulek pieprzu ziarnistego
    200g przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    ok. 1,5l wody
    olej
Wystaw ocenę:

4.45 (197 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w półksiężyce lub paski. Ogórki pokroić w kostkę. W wysokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i razem smażyć ok. 10 min. Następnie dodać ogórki, pieczarki (bez zalewy) i przyprawy. Dodać przecier pomidorowy, dolać wodę i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec zagęścić mąką, rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować, doprawić wg uznania pieprzem i solą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać wody. Smacznego!

Porady

Można dodatkowo dodać 0,5 kg kolorowej papryki, pokrojonej w paski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Ogórek Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować