Sycące danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą wg przepisu mojej mamy
60 min
Składniki:
0,5 kg cebuli
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg ogórków konserwowych
0,5 kg pieczarek krojonych w zalewie solonej
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
12 kulek pieprzu ziarnistego
200g przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
ok. 1,5l wody
olej
1.Cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w półksiężyce lub paski. Ogórki pokroić w kostkę. W wysokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i razem smażyć ok. 10 min. Następnie dodać ogórki, pieczarki (bez zalewy) i przyprawy. Dodać przecier pomidorowy, dolać wodę i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec zagęścić mąką, rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować, doprawić wg uznania pieprzem i solą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać wody. Smacznego!
Porady
Można dodatkowo dodać 0,5 kg kolorowej papryki, pokrojonej w paski.
Komentarze