Kociołek a'la myśliwski

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Danie jednogarnkowe....pyszne i ....samo się robi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag słoninki wędzonej lub boczku
    10 ziemniaków
    2 marchewki
    seler
    kapusta włoska
    4 pomidory ( ja użyłam własnych ze słoiczka )
    łyżeczka tymianku


    1 kg karkówki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    ziele angielski ( 4 )
    łyżeczka jałowca
    łyżeczka kolendry
    łyżka majeranku
    2 listki laurowe
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek a'la myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , pokroić w grubą kostkę i zamarynować. ( Ziele, jałowiec, kolendrę rozbić w moździerzu i pomieszać z olejem , sokiem z cytryny, majerankiem , sola i pieprzem. Taka miksturą nasmarować mięso . Pozostawić w lodówce na ok 2 godz. )
    Na dno garnka ułożyć pokrojoną w paski słoninkę . Na słonince ułożyć obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Małych nie kroić Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
    Na ziemniaki ułożyć pokrojone w grubą kostkę marchewkę i selera. Oczywiście wcześniej obrane i umyte. .
    Następnie wyłożyć połowę mięsa. Na mięso ułożyć pokrojoną w ósemki kapustę i wyłożyć pozostałe mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty. I na samym wierzchu położyć pomidory ( bez skórki ) pokrojone na ćwiartki.
    Całość przykryć pokrywą i postawić na gazie. Palnik skręcić na minimum. Nie podnosić pokrywy i nic nie mieszać. Ma się tak grzać ok 1, 5 godziny.
    Podawać ciepłe . Smacznego.

Porady

Prawdziwy kociołek myśliwski robi się na świeżym powietrzu , na ognisku. Garnek jest żeliwny , gruby i ma ciężką pokrywę. Mięso , to oczywiście dziczyzna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować