Sok z aronii - prosty przepis

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealny na przeziębienia

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki :
    1 kg świeżych owoców aronii,
    500g cukru,
    sok z 1 cytryny,
    500ml wody,
    garść z liści aronii.
    Przygotowanie :
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sok z aronii - prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie oczyść i umyj. Aronię osusz. Włóż do woreczka foliowego i zamroź na minimum 12 godzin.

    Owoce przesyp do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.

    Sok przelej do słoiczków. Sitko wyłóż pieluchą i przełóż owoce. Odciśnij sok.

    Gotowy sok możesz pasteryzować w słoiczkach lub przechować w lodówce do 2 tygodni.
  • 2. Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika wlej gorący syrop. Do dużego garnka wlej wodę na 3/4 wysokości słoików. Zagotuj. Włóż słoiczki do wody i pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z wody i ułóż do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować