Składniki :
1 kg świeżych owoców aronii,
500g cukru,
sok z 1 cytryny,
500ml wody,
garść z liści aronii.
Przygotowanie :
Sposób przygotowania przepisu:
Sok z aronii - prosty przepis
1.
Owoce dokładnie oczyść i umyj. Aronię osusz. Włóż do woreczka foliowego i zamroź na minimum 12 godzin.
Owoce przesyp do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Sok przelej do słoiczków. Sitko wyłóż pieluchą i przełóż owoce. Odciśnij sok.
Gotowy sok możesz pasteryzować w słoiczkach lub przechować w lodówce do 2 tygodni.
2.
Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika wlej gorący syrop. Do dużego garnka wlej wodę na 3/4 wysokości słoików. Zagotuj. Włóż słoiczki do wody i pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z wody i ułóż do góry dnem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze