Sok z aronii i jabłek

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.

Nowy nabytek, aronia i jabłka z których powstały pyszne soki. Aby złamać goryczkę aronii warto ją przemrozić dwa dni w zamrażalniku, ja dodatkowo, aby jej cierpkość nie odstraszyła moich dzieci dodałam do soku jabłka. Sok został wyciśnięty w najprostszy sposób, czyli przy pomocy sokownika.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:

    1 kg cukru na 1 litr soku, cukier dokładany do soku nie do owoców, można dodać mniej cukru
    Na 5 kg aronii można dodać 2-3 kg jabłek, lub w stosunku 5 kg aronii i 5 kg jabłek, sok wyjdzie delikatniejszy w smaku

Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronia pochodzi z Ameryki północnej, w Polsce bardzo dobrze rośnie i owocuje. Jest antidotum na nasze współczesne środowisko i choroby cywilizacyjne min. na nowotwory, miażdżycę, nadciśnienie. Aronia jest bogata w witaminy C, PP, B2, E, B9 (czyli kwas foliowy). Duża ilość antyutleniaczy zawarta w tym małym niepozornym owocu chroni nasz organizm przed szeregiem chorób, a mikroelementy takie jak molibden, mangan, bor, jod, żelazo, miedź oraz wapń dostarczane codziennie w szklance soku podnoszą naszą odporność i dodają nam sił i zdrowia każdego dnia!. Aronia ma działanie obniżające ciśnienie krwi, więc trzeba ją dawkować rozsądnie, zwłaszcza u osób, które mają niskie ciśnienie!. Zasada jest prosta: wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować