SNIKERS

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Jest hitem każdych świąt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    20 dag margaryny Kasi
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Polewa orzechowa:
    1/2 kostki margaryny Kasi
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    20 dag posiekanych orzechów włoskich

    Krem budyniowy:
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe
    1/2 margaryny

    1 puszka masy karmelowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
    Trzy identyczne prostokątne formy ( 25 x 40 cm ) wyłożone papierem do pieczenia wylepić cienko ciastem.
    Przygotowujemy polewę orzechową.
    Do garnka wkładamy margarynę, cukier, miód i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wrzucamy orzechy włoskie i chwilę łączymy.
    Ciasta pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Na jedną część wlewamy polewę orzechową i też pieczemy.
  • 2. W pół szklance mleka rozrabiamy budynie.
    Do rondelka wlewamy mleko , cukier i podgrzewamy. Do gorącego mleka wlewamy budynie i mieszamy. Studzimy.
    Miękką margarynę chwilę ucieramy i po łyżce dodajemy masę budyniową.
  • 3. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć krem budyniowy, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Porady

Ciasto jest trochę czasochłonne, ale warto go zrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować