1.Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
Trzy identyczne prostokątne formy ( 25 x 40 cm ) wyłożone papierem do pieczenia wylepić cienko ciastem.
Przygotowujemy polewę orzechową.
Do garnka wkładamy margarynę, cukier, miód i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wrzucamy orzechy włoskie i chwilę łączymy.
Ciasta pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Na jedną część wlewamy polewę orzechową i też pieczemy.
2.W pół szklance mleka rozrabiamy budynie.
Do rondelka wlewamy mleko , cukier i podgrzewamy. Do gorącego mleka wlewamy budynie i mieszamy. Studzimy.
Miękką margarynę chwilę ucieramy i po łyżce dodajemy masę budyniową.
3.Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć krem budyniowy, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Porady
Ciasto jest trochę czasochłonne, ale warto go zrobić.
Komentarze