Pyszne domowe sakiewki wypełnione miękkimi cynamonowymi kawałkami jabłek. Zdjecia nie sa niestety idealne bo robione wieczorem ale sakiewki sa godne polecenia-sa smaczne i sycące. Pyszny deser i przekąska:)
Śnieżne sakiewki w szalikach z cynamonowymi gotowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaje margarynę, serki waniliowe , oraz cukier waniliowy i wyrabiam ciasto . Troszke ciasta odkładam na bok dodaje kakao i wyrabiam. Wyrobione ciasta chowam do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie obieram jabłka nozem ze skórek, kroje na ćwiartki, wydrązam środki i wrzucam do goracej wody , gotuje je przez 5-7 minut.
Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuje n a gr. około ,3-4 mm , wycinam kwadraty o wiekosci ośrodek ciasta kładę kolejno ostudzone ćwiartki jabłek oprószone z obu stron cynamonem i cukrami i palcami łapie z kazdej strony ciasto , ku górze, tworząc sakiewke, Z ciemnego ciasta formuje palcami paski i zawiązuje ku górze każdą sakiewkę.
Pieke w temp 170 s, przez 30-35 minut. Gdy ostygna, posypuję cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze