Śmietanowe placuszki z jagodami

4.5 (2 ocen)

  • 30 min

Proste, szybkie i smaczne. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 200 ml gęstej śmietany 18%
    10 łyżek jagód świeżych lub mrożonych
    niepełna szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 cukier waniliowy (8g)
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowe placuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowe placuszki z jagodami 1. Śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Mąkę pomału dodawać do masy śmietanowo- jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Śmietanowe placuszki z jagodami 2. Świeże jagody wypłukać, jeśli są mrożone to lekko rozmrozić, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Śmietanowe placuszki z jagodami 3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoty kolor. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem i polane śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować