Placuszki śmietanowe

4.97 (190 ocen)

  • 30 min

Smaczne placuszki-racuszki. Idealne na piątkowy obiad. Pyszne z dżemem, miodem na śniadanie i kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    2 jajka
    1/4 szkl cukru
    1 szkl śmietany 18%
    skórka z cytryny ok 1 łyżeczki
    łyzka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne Placki

Placuszki śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości.
  • 2. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać.
  • 3. Dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jesli ciasto będzie za rzadkie dodać troszkę mąki, w przeciwnym razie śmietanę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
  • 4. Smażyć placuszki na rumiano z każdej strony z niewielką ilością tłuszczu.
  • placuszki 5. Placuszki można jeść z orzechami w miodzie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować