Ciasto śmietankowa pianka z jagodami na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

jagody z delikatną śmietankową pianka z dodatkiem serka mascarpone na kruchym czekoladowym spodzie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto czekoladowe kruche :
    mąka 1,5 szklanki
    czekolada gorzka 70 gr
    margaryna 100 gr
    żółtka 3 sztuki
    cukier puder 4 łyżki
    masa:
    serek mascarpone 250 gr
    śmietana kremówka 1 szklanka
    cukier puder 1/3 szklanki
    żelatyna namoczona w mleku 2,5 łyżeczki
    białka 3 sztuki
    sok z cytryny 1 łyżka
    dodatkowo jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietankowa pianka z jagodami na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche :
    czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej,mąkę przesiewam , margarynę ścieram na tarce , siekam z mąką dodaję przestudzoną czekoladę żółtka roztrzepuję z cukrem,dodaję do mąki ,zagniatam ciasto które na 30 minut wkładam do lodówki. formę szklaną wylepiam ciastem piekę w temp. 180 stopni 15 minut, spód odstawiam aby przestygł w tym czasie ubijam śmietanę z cukrem na koniec dodaję sok z cytryny, żelatynę
    wcześniej namoczoną dodaję do śmietany, do serka mascarpone stopniowo dodaję ubitą śmietanę oraz ubite na sztywno białka .Masę przelewam na zimny spód .Górę ciasta posypuję jagodami .Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować