Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem soku z pomidorów są bardzo smaczne i na imprezę, na post i tak bez okazji..........SMACZNEGO!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeże śledzie 1,3 kg, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, cebula 3 sztuki większe, pory 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje, opłukane do miski i wymieszane z kucharkiem do lodówki na godzinę, następnie wylać na durszlak i panierować w mące, smażyć na bardzo gorącym oleju na złocisto z każdej strony i układać w głębszym naczyniu, świeżo zmielonym pieprzem posypać każdy kawałek
  • etap 2. na świeżym oleju zeszklić pokrojone cebule posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości
  • etap 3. wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut
  • etap 4. cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc

Porady

mam dostęp do śledzi od rybaków i często są w różnych wersjach przyrządzane w mojej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować