Smażona ryba z czerwoną cebulą w zalewie octowej

3 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest pyszne, nadaje się zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg filetów rybnych (np. mintaja, dorsza)
    Przyprawa do ryb
    Mąka do panierowania
    Jajka do panierki
    Olej

    Zalewa:
    6 szkl wody
    1 szkl octu 10%
    2 łyżki soli
    5 łyżek cukru

    Cebula czerwona
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Ziarna pieprzu
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Smażona ryba z czerwoną cebulą w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Jajka rozbełtać, moczyć w nich ryby, a później obtaczać w mące. Następnie smażyć na złoty kolor. Ryby odłożyć.
    Ocet, wodę, cukier, sól razem zagotować, odstawić do przestygnięcia. Cebulę grubo pokroić.
    W słoiku układać porcjami rybę i cebulę - zachowując luz, do 3/4 wysokości słoika, ryba spęcznieje. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalać zimną marynatą. Zamknąć szczelnie, odstawić w chłodne miejsce. Rybę można podać następnego dnia, ale warto odczekać co najmniej 48 godziny. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia.

Porady

Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować