Smażona ryba z czerwoną cebulą w zalewie octowej

  • wyświetlono: 77 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest pyszne, nadaje się zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg filetów rybnych (np. mintaja, dorsza)
Przyprawa do ryb
Mąka do panierowania
Jajka do panierki
Olej

Zalewa:
6 szkl wody
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli
5 łyżek cukru

Cebula czerwona
Liść laurowy
Ziele angielskie
Ziarna pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Smażona ryba z czerwoną cebulą w zalewie octowej

  • 1. Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Jajka rozbełtać, moczyć w nich ryby, a później obtaczać w mące. Następnie smażyć na złoty kolor. Ryby odłożyć.
    Ocet, wodę, cukier, sól razem zagotować, odstawić do przestygnięcia. Cebulę grubo pokroić.
    W słoiku układać porcjami rybę i cebulę - zachowując luz, do 3/4 wysokości słoika, ryba spęcznieje. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalać zimną marynatą. Zamknąć szczelnie, odstawić w chłodne miejsce. Rybę można podać następnego dnia, ale warto odczekać co najmniej 48 godziny. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia.

Porady

Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania kuchniazalewa octowazdrowie na talerzuRyba w occieprzystawka rybnabożonarodzeniowy przepissmażona ryba w zalewie

Komentarze

Podobne przepisy

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej

Dodane przez: SprytnaChochla

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej

Tym razem przepis mojej mamy. Mięsno-rybne...

śledzie w śmietanie

Dodane przez: Mysiunia

Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem...

Najlepsze śledzie w śmietanie jakie...

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Propozycja nie tylko na stół wigilijny....

Ryba w leczo

Dodane przez: monika016

Ryba w leczo

Rybę w warzywach zna każdy z nas,...

kiełbasa pieczona w piwie

Dodane przez: monika016

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą

Tak podana kiełbasa jest świetną...

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE