Smażona pierś z kaczki z kluskami z selera

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Filety z piersi kaczki o aromacie imbiru i słodkich mandarynek w towarzystwie niepozornych selerowych klusek i surówki z czerwonej kapusty .

IMG_6363
  • 2 porcje
  • 50min

Składniki

na kluseczki selerowe:
250 g skrobi ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny
1 duzy seler około 800g (po obraniu)
1 cebula
1 mały korzen pasternaku - około 30 g (po obraniu)

marynata kaczki:
2 filety z piersi kaczki (wolnego chowu, bez gmo, antybiotyków)
3 mandarynki bio
4 łyżki oleju
łyżeczka startego świeżego imbiru
po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, majeranku, cząbru, mielonych ziaren kolendry,tymianku
pokruszony liść laurowy
sok 1 mandarynki

na surówkę:
po łyżce uprażonych : nasion dyni, orzechów pekan, orzechów ziemnych
3 jabłka
4 łyżki chrzanu
500g czerwonej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Smażona pierś z kaczki z kluskami z selera

  • marynata kaczki1. Umyte i osuszone mięso nacinamy od strony skóry. Filety z ponacinaną skórą przekładamy do naczynia w którym będzie się marynować przez całą noc.
    obsypujemy przyprawami, startym imbirem , polewamy olejem i sokiem z mandarynki. Całość wmasowujemy w mięso, obkładamy pokrojonymi mandarynkami. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na cała noc.
  • kluseczki selerowe2. Obranego selera razem z cebulą gotujemy w osolonej wodzie.
    Gdy seler jest miękki - blendujemy go razem z cebulą, tak by uzyskać jednolitą masę bez grudek selera (masa jak na purée). Do masy dodajemy kaszkę mannę i skrobię, wyrabiamy ciasto zbliżone do konsystencji klusków śląskich.
  • kluseczki selerowe3. Deskę wysypujemy skrobią, układamy na niej ulepione kluseczki, które gotujemy przez kilka minut - dopóki nie wypłyną na powierzchnię
  • 4. Kapustę kroimy, myjemy i odsączamy nadmiar wody. Do miski z kapustą ścieramy jabłka, dodajemy chrzan i mieszamy razem z miodem, olejem i przyprawami
  • kaczka5. Rozgrzewamy patelnię - bez tłuszczu.
    Na gorącej patelni układamy filety skórą do patelni, zaczyna się wytapiać tłuszcz, którym polewamy kaczkę. Na skórze smażymy około 15 minut (do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skóry) z drugiej strony smażymy przez następne 15 minut. Pierś kaczki jest różowa. Pokrojone plasterki piersi kaczki układamy na talerzu obok kluseczek i surówki posypanej prażonymi ziarnami i orzechami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierś z kaczkikluseczki selerowekaczka w mandarynkacharomatyczny filet z kaczkismażona kaczka

Komentarze

Podobne przepisy

image-050m1oc

Dodane przez: viki2903

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki podana z grzybowymi...

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Dodane przez: Futka

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem...

Filet z kaczki z kluskami śląskimi

Dodane przez: luna19

Filet z kaczki z kluskami śląskimi

soczysty kotlet z kaczki

Kaczka podana na tależ

Dodane przez: mama3

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi

Świetna i smaczna potrawa choć...

pierś kaczki

Dodane przez: agarybak76

Smażona pierś kaczki

Soczysta i różowa w środku pierś...

Pierś kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie...

Pełne aromatów, delikatne mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE