Filety z piersi kaczki o aromacie imbiru i słodkich mandarynek w towarzystwie niepozornych selerowych klusek i surówki z czerwonej kapusty .
50 min
Dla 2 osób
Składniki:
na kluseczki selerowe:
250 g skrobi ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny
1 duzy seler około 800g (po obraniu)
1 cebula
1 mały korzen pasternaku - około 30 g (po obraniu)
marynata kaczki:
2 filety z piersi kaczki (wolnego chowu, bez gmo, antybiotyków)
3 mandarynki bio
4 łyżki oleju
łyżeczka startego świeżego imbiru
po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, majeranku, cząbru, mielonych ziaren kolendry,tymianku
pokruszony liść laurowy
sok 1 mandarynki
na surówkę:
po łyżce uprażonych : nasion dyni, orzechów pekan, orzechów ziemnych
3 jabłka
4 łyżki chrzanu
500g czerwonej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
Smażona pierś z kaczki z kluskami z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso nacinamy od strony skóry. Filety z ponacinaną skórą przekładamy do naczynia w którym będzie się marynować przez całą noc.
obsypujemy przyprawami, startym imbirem , polewamy olejem i sokiem z mandarynki. Całość wmasowujemy w mięso, obkładamy pokrojonymi mandarynkami. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na cała noc.
2.Obranego selera razem z cebulą gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy seler jest miękki - blendujemy go razem z cebulą, tak by uzyskać jednolitą masę bez grudek selera (masa jak na purée). Do masy dodajemy kaszkę mannę i skrobię, wyrabiamy ciasto zbliżone do konsystencji klusków śląskich.
3.Deskę wysypujemy skrobią, układamy na niej ulepione kluseczki, które gotujemy przez kilka minut - dopóki nie wypłyną na powierzchnię
4.Kapustę kroimy, myjemy i odsączamy nadmiar wody. Do miski z kapustą ścieramy jabłka, dodajemy chrzan i mieszamy razem z miodem, olejem i przyprawami
5.Rozgrzewamy patelnię - bez tłuszczu.
Na gorącej patelni układamy filety skórą do patelni, zaczyna się wytapiać tłuszcz, którym polewamy kaczkę. Na skórze smażymy około 15 minut (do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skóry) z drugiej strony smażymy przez następne 15 minut. Pierś kaczki jest różowa. Pokrojone plasterki piersi kaczki układamy na talerzu obok kluseczek i surówki posypanej prażonymi ziarnami i orzechami
Komentarze