Smażona pierś z kaczki z kluskami z selera

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Filety z piersi kaczki o aromacie imbiru i słodkich mandarynek w towarzystwie niepozornych selerowych klusek i surówki z czerwonej kapusty .

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • na kluseczki selerowe:
    250 g skrobi ziemniaczanej
    6 łyżek kaszy manny
    1 duzy seler około 800g (po obraniu)
    1 cebula
    1 mały korzen pasternaku - około 30 g (po obraniu)

    marynata kaczki:
    2 filety z piersi kaczki (wolnego chowu, bez gmo, antybiotyków)
    3 mandarynki bio
    4 łyżki oleju
    łyżeczka startego świeżego imbiru
    po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, majeranku, cząbru, mielonych ziaren kolendry,tymianku
    pokruszony liść laurowy
    sok 1 mandarynki

    na surówkę:
    po łyżce uprażonych : nasion dyni, orzechów pekan, orzechów ziemnych
    3 jabłka
    4 łyżki chrzanu
    500g czerwonej kapusty
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka miodu
    5 łyżek oleju rzepakowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażona pierś z kaczki z kluskami z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata kaczki 1. Umyte i osuszone mięso nacinamy od strony skóry. Filety z ponacinaną skórą przekładamy do naczynia w którym będzie się marynować przez całą noc.
    obsypujemy przyprawami, startym imbirem , polewamy olejem i sokiem z mandarynki. Całość wmasowujemy w mięso, obkładamy pokrojonymi mandarynkami. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na cała noc.
  • kluseczki selerowe 2. Obranego selera razem z cebulą gotujemy w osolonej wodzie.
    Gdy seler jest miękki - blendujemy go razem z cebulą, tak by uzyskać jednolitą masę bez grudek selera (masa jak na purée). Do masy dodajemy kaszkę mannę i skrobię, wyrabiamy ciasto zbliżone do konsystencji klusków śląskich.
  • kluseczki selerowe 3. Deskę wysypujemy skrobią, układamy na niej ulepione kluseczki, które gotujemy przez kilka minut - dopóki nie wypłyną na powierzchnię
  • 4. Kapustę kroimy, myjemy i odsączamy nadmiar wody. Do miski z kapustą ścieramy jabłka, dodajemy chrzan i mieszamy razem z miodem, olejem i przyprawami
  • kaczka 5. Rozgrzewamy patelnię - bez tłuszczu.
    Na gorącej patelni układamy filety skórą do patelni, zaczyna się wytapiać tłuszcz, którym polewamy kaczkę. Na skórze smażymy około 15 minut (do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skóry) z drugiej strony smażymy przez następne 15 minut. Pierś kaczki jest różowa. Pokrojone plasterki piersi kaczki układamy na talerzu obok kluseczek i surówki posypanej prażonymi ziarnami i orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kaczki Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować