Smardze...

0 (0 ocen)

Smardze obok trufli należą do najdroższych grzybów. Są bardzo smaczne, charakteryzują się specyficznym, delikatnym smakiem i miąższem.

Składniki:

  • Smardze zapiekane ze szparagami--przystawka.
    3 smardze
    6 szparagów
    1 cebulka
    50 ml śmietanki
    sól, pieprz
    1 łyżka startego parmezanu
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smardze... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smardze w moim ogrodzie 1. Szparagi pokroić na 1cm kawałki, jeżeli mamy świeże, to najpierw blanszować.
    Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na maśle.
    Smardze oczyścić ,pokroić na małe części i dorzucić do cebulki. Smażyć 1-2 min.
    Szparagi i smardze nałożyć do małego żaroodpornego naczynka, miseczki z ciasta francuskiego lub tak ja teraz do miseczki waflowej.
    Zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać, najlepiej pod grillem ,aż ser się rozpuści.

    Jeżeli mamy smardze suszone, to najpierw namoczyć ,osączyć ,zalać bulionem i gotować, aż bulion wyparuje. Dalej postępować jak wyżej.
  • Smardze w śmietanie 2. Smardze w śmietanie z makaronem.(Moje ulubione)

    Smardze oczyszczone, opłukane, pokroić w poprzek kapelusza.
    Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać smardze ,smażyć 2 min, zalać śmietanką i smażyć jeszcze 2 min. Podawać z makaronem ,posypane parmezanem i natką pietruszki lub inną zieleniną .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować