Smakowity przekładaniec

4.5 (159 ocen)

  • 5 godz.

Niezwykle smaczne ciasto bez pieczenia

  • 5 godz.

Składniki:

  • 30-40 dag herbatników
    750 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
    opakowanie kremu ajerkoniakowego
    300 ml zimnego mleka
    3-4 łyżki cukru pudru
    starta czekolada, zmielone orzechy do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smakowity przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W prostokątnej blaszce ułożyć warstwę herbatników i na niej rozsmarować masę krówkową. Na masie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Krem ajekoniakowy przygotować z mlekiem, rozłożyć na herbatnikach. Krem przykryć herbatnikami. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną. Masę wyłożyć na herbatniki, równo rozsmarować. Wierzch ozdobić czekoladą z orzechami lub samą czekoladą.

Porady

Wierzch ciasta można też posypać startymi na tarce wafelkami typu Prince Polo lub Grześki, a herbatniki można zastąpić krakersami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować