Sernik marchewkowy z nutą anyżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.obraną marchewkę zetrzeć na tarce drobne oczka do rondla, dać masło, cukier, sok z cytryny i mieszając na średnim ogniu gotować z 5 minut i zostawić do wystygnięcia
3.tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wsypac kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać do dna blaszki
4.twaróg półtłusty śmietankowy w misie robota utrzeć z cukrem z 4 minuty - my lubimy w serniku grudki twarogu ale też można zmielić w maszynce - dodać po 1 jajku w trakcie mieszania
5.wsypać wystudzoną marchewkę w trakcie mieszania
6.dodać cynamon, imbir, anyż rozdrobniony w moździerzu, budyń i wszystko z 1 minutę mieszać
7.spód podpiec w 200C z 10 minut i wylać na spód sernik, piec z 50 minut
8.po 50 minutach wlać na sernik polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i piec jeszcze z 20 minut
9.po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut i potem blaszkę zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc
Komentarze