Słone przekąski na Halloween

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1szt
    Sos:
    Papryka czerwona - 300g
    Pomidory - 500g
    Pieczarki - 3szt
    Cebula - 2szt
    Olej - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 100g
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Chilli, pieprz mielony i ziołowy
    Dekoracje:
    Parówki - 6szt
    Oliwki czarne
    Mini kulki mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Słone przekąski na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słone przekąski na Halloween 1. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty, aby nie zlewał się z ciasta.

    Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia.
    Teraz dekoracja:

    Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca

    Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek.

    Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).
  • Słone przekąski na Halloween 2. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
    Są pyszne na ciepło i zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować