Słodka delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka ( wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać ale łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto * Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
2.Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do1 litra , ugotować budyń wymieszany z łyżką mąki . Gdy budyń ostygnie dodawać po trochu masło i utrzeć mikserem .
3.Galaretki rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
4.Górną przypieczoną warstwę ciasta ściąć nożem.
5.Przekładanie ciasta:
6.1. ciasto
7.2. połowa masy
8.3. delicje
9.4. masa
10.5. brzoskwinie pokrojone w plastry
11.6. tężejąca galaretka
Porady
Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień gdy dobrze stężeje . Formę miałam 25 /38 . Jeśli masa budyniowa będzie za mało słodka można do gotującego budyniu dodać cukier. Ja nie dawałam ponieważ syrop był dość słodki .
Komentarze