Śliwkowe ciasto z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.MASA ŚLIWKOWA:
Śliwki pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem, gotować około 30 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zblendować je na gładką masę. Dodać do niej cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować.
Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.
Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki).
Piec w 180'C około 50 minut.
3.LUKIER:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić.
Komentarze