Śliwkowe ciasto z lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealnie śliwkowe, słodkie i pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:

    350g mąki
    200g cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    200g masła
    2 jajka
    2 łyżeczko proszku do pieczenia


    MASA ŚLIWKOWA:

    1 kg śliwek (po wypestkowaniu)
    200g cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody


    LUKIER:

    120g cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwkowe ciasto z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. MASA ŚLIWKOWA:
    Śliwki pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem, gotować około 30 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zblendować je na gładką masę. Dodać do niej cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować.
    Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.

    Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki).
    Piec w 180'C około 50 minut.
  • 3. LUKIER:
    Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować