Ślimaczki z ciasta filo z kurczakiem, salami i serem

4.95 (20 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Ciasto filo to ''magiczny pergamin'', który sprawdza się zarówno do dań obiadowych, jak przekąsek. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ślimaczki z kurczakiem, salami i serami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło, ale też na zimno. Może być fajnym pomysłem na przyjęcie Sylwestrowe, ostatkowe itp.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opak. ciasta filo,
    • 2 filety z kurczaka,
    • kilka plasterków salami,
    • kilka plasterków sera żółtego,
    • tarta mozzarella,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • po ½ łyżeczki soli, curry, kurkumy i pieprzu cayenne,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • keczup,
    • przyprawa do pizzy,
Wystaw ocenę:

4.95 (20 ocen)

Zobacz również:

Ślimaki

Ślimaczki z ciasta filo z kurczakiem, salami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
    Ciasto filo rozwijam, smaruję keczupem, układamy plasterki sera. Na jednej połowie układam fileta, a na drugiej salami, następnie posypuję startą mozzarellą. Całość zawijam w rulon zaczynając od strony z kurczakiem tworząc długą roladę. Następnie kroję na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje przyprawa do pizzy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować