Postne ślimaki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 1308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rozpływające się w ustach, delikatne ślimaczki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczoną kapustą z pieczarkami. W sam raz na Wigilię, karnawał czy jako przekąska na imprezę!

IMG_20190610_172103
  • 10 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 żółtka
3/4 kostki masła
50g drożdży
6 łyżek jogurtu naturalnego/gęstej śmietany
łyżka soli
łyżka cukru

Farsz:
500g kapusty kwaszonej
1 cebula
5-7 dużych pieczarek
3 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego

Do smarowania:
Pół szklanki mleka
Pozostałe białka

Sposób przygotowania przepisu:

Postne ślimaki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 2. Kapustę lekko płuczemy i wykładamy na dużą blachę lub wkładamy w brytfannę. Dodajemy olej, przyprawy i pieczemy aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła (około 1h-1,5h).
  • 3. Drobno kroimy cebulę, szklimy ją na patelni, a następnie dodajemy niezbyt drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu wyparowania wody z grzybów.
    Łączymy z kapustą i odstawiamy do wystudzenia. Doprawiamy według smaku.
  • 4. Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto.
  • 5. Urywamy kawałek ciasta, podsypujemy przygotowane miejsce mąką i wałkujemy na cienki, duży prostokąt.
  • 6. Wykładamy farsz. Rozsmarowujemy łyżką. Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon.
  • 7. Ostrym nożem kroimy na kawałki, które wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, stawiamy pionowo (wzór ślimaka widoczny od góry).
  • 8. Mleko łączymy w miseczce z białkami, dokładnie mieszamy i smarujemy ślimaki pędzelkiem. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • 9. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, aż się pięknie zarumienią.

Porady

1. W ciasto możemy zawinąć dowolny farsz.
2. Drożdże, które się dodaje są świeże(nie ma potrzeby robić rozczynu).
3. Ciasto jest idealne również na pieczone pierogi i paszteciki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustaWigiliadrożdżepasztecikiŚlimaki_drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Dodane przez: dori02225

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Paszteciki są pyszne z barszczykiem!

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: soroka

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Świetnie sprawdzają się na imprezach...

drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

Dodane przez: klementynka

drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne...

Kapusta wigilijna.

Dodane przez: Waldek

Postna kapusta wigilijna

Tradycyjna potrawa wigilijna .

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Dodane przez: MonaLiza

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Rumiane drożdżowe pierożki z tradycyjnym...

Kapusta postna

Dodane przez: JoannaG

Kapusta postna

Lubiłam jak babcia gotowała kapustę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE