Ślimaczki z budyniem

4.4 (169 ocen)

  • 2 godz.

Te drożdżówki to ulubiony przysmak mojego wnuka Mateuszka. Gdy do mnie przyjeżdża zawsze się o nie upomina. Czasem przygotowujemy je razem, mamy wtedy niezłą zabawę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    4 dag drożdzy
    5 dag cukru
    10 dag margaryny
    2 jajka
    1 zółtko
    0,5 szkl mleka
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli
    Ponadto:
    2 budynie
    0,70 l mleka
    1jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.4 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniatamy ciasto 1. Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ½ szkl letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko, resztę cukru. Wymieszać składniki i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
    Budynie ugotować, schłodzić.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry wyłożyć na blasze i posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor., ok. 20 min
  • rozwałkowujemy ciasto 2. rozwałkowujemy ciasto
  • rozsmarowujemy budyń 3. rozsmarowujemy budyń
  • zwijamy w roladę 4. zwijamy w roladę
  • kroimy w 2 cm paski 5. kroimy w 2 cm paski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować