Te drożdżówki to ulubiony przysmak mojego wnuka Mateuszka. Gdy do mnie przyjeżdża zawsze się o nie upomina. Czasem przygotowujemy je razem, mamy wtedy niezłą zabawę.
2 godz.
Składniki:
50 dag mąki
4 dag drożdzy
5 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1 zółtko
0,5 szkl mleka
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
Ponadto:
2 budynie
0,70 l mleka
1jajko do posmarowania drożdżówek
Ślimaczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ½ szkl letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko, resztę cukru. Wymieszać składniki i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Budynie ugotować, schłodzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry wyłożyć na blasze i posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor., ok. 20 min
Komentarze