Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej doprawić delikatnie pieprzem i sokiem z cytryny
Filety lekko opłukać lub ręcznikiem papierowym zebrać z nich warstwę oleju, pomoczyć godzinkę w wodzie, osuszyć i pokroić na pół.
Cebulę pokroić w kostkę, gdy dodamy zwykłą należy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, osączyć, wystudzić.
Korniszony, grzybki i paprykę pokroić w kostkę. Troszkę warzyw zostawić do dekoracji.
Na dno salaterki ułożyć warstwę cebuli, połowę śledzi, następnie korniszony, papryka,reszta śledzi, grzybki, cebula. Zalać przyprawionym olejem, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Nożem odchylić boki, aby olej dotarł wszędzie. Udekorować. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły.
Komentarze