Śledzie w oleju

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne:)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie (750 gram) filetów śledziowych typu Matjas
    1 cebula cukrowa
    1 cebula czerwona
    Olej słonecznikowy lub z pestek winogron
    Przyprawy:
    pieprz kolorowy i troszkę soku z cytryny
    1 listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    DODATKOWO:
    3 duże ogórki korniszony
    3 kawałki marynowanej papryki
    0,5 szklanki marynowanych borowików
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w oleju 1. Olej doprawić delikatnie pieprzem i sokiem z cytryny
    Filety lekko opłukać lub ręcznikiem papierowym zebrać z nich warstwę oleju, pomoczyć godzinkę w wodzie, osuszyć i pokroić na pół.
    Cebulę pokroić w kostkę, gdy dodamy zwykłą należy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, osączyć, wystudzić.
    Korniszony, grzybki i paprykę pokroić w kostkę. Troszkę warzyw zostawić do dekoracji.
    Na dno salaterki ułożyć warstwę cebuli, połowę śledzi, następnie korniszony, papryka,reszta śledzi, grzybki, cebula. Zalać przyprawionym olejem, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Nożem odchylić boki, aby olej dotarł wszędzie. Udekorować. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować