Śledzie na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę inna wersja śledzi po sułtańsku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
    1 duża czerwona cebula
    2 duże białe cebule
    pół szklanki suszonych moreli
    pół szklanki rodzynek
    4 suszone daktyle
    1 szklanka passaty pomidorowej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soku z cytryny
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki pieprzu
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie na słodko 1. Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować