Świąteczne śledzie na słodko

4.5 (171 ocen)

Pachną i smakują bardzo świątecznie. Bardzo szybko się je wykonuje i możemy je przygotować kilka dni przed świętami, gdy w kuchni jeszcze nie panuje duże zamieszanie:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 słoik śledzi w oleju 650g,
    • 4-5 cebuli,
    • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
    • 0k 0,5 - ¾ szklanki rodzynek,
    • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (lub cynamonu),
    • 2 łyżki cukru trzcinowego,
    • Sól, pierz do smaku,
    • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczne śledzie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli 1. Cebulę obieramy, przekrawamy na połowy, a następnie kroimy w pół plasterki. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju, by stała się szklista.
  • dodanie koncentratu i cukru 2. Po tym czasie dodajemy do niej koncentrat, cukier oraz ocet winny.
  • dodanie rodzynek i przyprawianie 3. Całość chwilkę razem podgrzewamy (około 5 minut) i dodajemy rodzynki oraz przyprawy. Gotowy, doprawiony sos pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Dodanie śledzi 4. Między czasie filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w ukośne paski o szerokości około 1 -1,5 cm.
    Pokrojonego śledzia dodajemy do przygotowanego wcześniej, zimnego sosu. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika lub zamykanego naczynia i odstawiamy do lodówki.

Porady

Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach (2-3), gdy smaki sosu i ryby się połączą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować