Śledź w śmietanie

5 (168 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Zimny śledzik w śmietanie w towarzystwie gorących ziemniaków zgrany duet

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Filety śledziowe lekko solone 4 szt, śmietana kwaśna, cebula średnia, 2 średnie ogórki konserwowe, jabłko winne, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, dodatkowo cebula czerwona
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wymoczyłam w wodzie, zmieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone pokroiłam pod skosem na 5 - 6 części każdy filet. Oprószyłam pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny

    Sos śmietanowy

    Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na sitku sparzyłam wrzątkiem - przelałam zimną wodą. Do ociekniętej cebuli dodałam pokrojone w drobną kostkę jabłko, pokrojone drobno ogórki. Całość wymieszałam ze śmietaną. Doprawiłam szczyptą soli, szczyptą pieprzu, szczyptą cukru i łyżką soku z cytryny. Połączyłam ze śledziami tuż przed podaniem

    Cebula czerwona

    Cebulę pokroiłam w piórka. Oprószyłam solą, pieprzem, cukrem, skropiłam sokiem z cytryny - odstawiłam na kilka minut od czasu do czasu przemieszałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować