Skrzydelka Kfc Justyny

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Wierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzi moja rodzina a wiedzą co mówią. Panierka jest dość pikantna, ale nie wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam

  • 45 min

Składniki:

  • 12 ładnych, świeżych skrzydełek kurczaka - ok. 1200 g
    1 czubata łyżeczka soli
    1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki mielonego, suszonego czosnku

    CIASTO - 2 średnie jajka
    3/4 łyżeczki soli
    1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 czubata szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mleka

    do obtoczenia -1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki kukurydzianej
    do smażenia - ok. 1,5-2 l oleju roślinnego albo frytury
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydelka kfc justyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposob przygotowania : świeże skrzydełka dokładnie umyłam i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą, tę końcówkę, odłożyłam - nie będzie potrzebna. Pozostałe kawałki wrzuciłam do miski. Posypałam solą, czosnkiem i obiema paprykami starając się żeby każdy kawałeczek dostał swoją porcję. Wymieszałam dokładnie, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do zamarynowania. Powinny postać przynajmniej godzinę, ale lepiej przygotować nawet kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia.

    CIASTO - tuż przed planowanym smażeniem do pojemnika blendera wbiłam jajka. Dodałam przyprawy i mleko, krótko zmiksowałam. Dosypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone co będzie widać po uwalniających się pęcherzykach powietrza.


    Do rondla wlałam olej i podgrzałam go dość mocno. Ciasto wlałam do miski ze skrzydełkami i obtoczyłam je w nim dokładnie - tak żeby całe były nim oblepione. Do wyższego pojemnika, może być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności, wsypałam mąkę - wierzcie mi, że takie naczynie ułatwia bardzo sprawę. Pomagając sobie szczypcami wkładałam kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście do mąki i potrząsałam delikatnie pojemnikiem tak żeby mąka obsypała mięso. Kawałki nie powinny być obtarte z ciasta, wręcz przeciwnie, bo mąka musi się porządnie przylepiać.

    Kiedy opanierowałam kilka skrzydełek, robiłam partiami po 7-8, szczypcami przełożyłam je do garnka z tłuszczem. Smażyłam ok. 10-15 minut. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Ten jednak musi być odpowiednio nagrzany - ani za zimny bo ciasto nasiąknie mocno, ani nie za gorący bo spali się z wierzchu a mięso w środku nie będzie dobrze usmażone. Trzeba to jednak robić na wyczucie obserwując jak szybko zmieniają kolor.


    Usmażone skrzydełka przekładałam na talerz w ręcznikami papierowymi żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i usmażyłam tak kolejne partie skrzydełek.Smacznego!

Porady

Doskonalym dodatkiem bedą frytki plus surowka colesław lub z mizeria

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować