Serowe palmiers

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wytrawna wersja popularnych ciasteczek z ciasta francuskiego, z dodatkiem sera i ziół. Szybkie i na prawdę proste w przygotowaniu. Uwaga - pozostawione "pod ręką" znikają błyskawicznie!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - ser żółty cheddar tarty: 25 gramów
    - ser parmezan tarty: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Serowe palmiers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Na wierzchu rozprowadź oliwę z oliwek z pomocą pędzelka lub łyżeczką. Następnie na powierzchni ciasta równomiernie rozprowadź oba sery oraz posyp ziołami prowansalskimi oraz solą. Nadzienie dociśnij do ciasta ręką lub wałkiem.
  • Palmiers - sposób składania 2. Złóż ciasto. Krótszy bok ciasta francuskiego podziel na trzy części, nie przekrawaj! Załóż górną część do środka, a następnie dolną część - patrz ilustracja.
  • Palmiers - złożone ciasto 3. Powstały pas ciasta złóż na pół względem krótszego boku - patrz ilustracja. Ciasto zawiń w papier i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  • Palmiers - krojenie ciasta 4. Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki szerokości 0,5 cm.
  • Palmiers - na tacy 5. Kawałki ciasta rozłóż na tacy i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Palmiers - pieczenia 6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na blasze rozłóż kawałki ciasta, pozostawiając między nimi 2-3 cm przerwy (ciasteczka bardzo urosną). Wierzch każdego ciasteczka pokryj rozmąconym jajkiem, piecz 12-15 minut, do momentu aż ciasteczka się zezłocą. Można piec równocześnie na dwóch blachach, zamieniając je miejscami w połowie pieczenia i ewentualnie wydłużając czas. Podawaj wystudzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować