Wytrawna wersja popularnych ciasteczek z ciasta francuskiego, z dodatkiem sera i ziół. Szybkie i na prawdę proste w przygotowaniu. Uwaga - pozostawione "pod ręką" znikają błyskawicznie!
Serowe palmiers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Na wierzchu rozprowadź oliwę z oliwek z pomocą pędzelka lub łyżeczką. Następnie na powierzchni ciasta równomiernie rozprowadź oba sery oraz posyp ziołami prowansalskimi oraz solą. Nadzienie dociśnij do ciasta ręką lub wałkiem.
2.Złóż ciasto. Krótszy bok ciasta francuskiego podziel na trzy części, nie przekrawaj! Załóż górną część do środka, a następnie dolną część - patrz ilustracja.
3.Powstały pas ciasta złóż na pół względem krótszego boku - patrz ilustracja. Ciasto zawiń w papier i włóż do zamrażarki na 10 minut.
4.Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki szerokości 0,5 cm.
5.Kawałki ciasta rozłóż na tacy i wstaw do lodówki na 30 minut.
6.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na blasze rozłóż kawałki ciasta, pozostawiając między nimi 2-3 cm przerwy (ciasteczka bardzo urosną). Wierzch każdego ciasteczka pokryj rozmąconym jajkiem, piecz 12-15 minut, do momentu aż ciasteczka się zezłocą. Można piec równocześnie na dwóch blachach, zamieniając je miejscami w połowie pieczenia i ewentualnie wydłużając czas. Podawaj wystudzone. Smacznego!
Komentarze