Sernikowy torcik na zimno z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać smietanę kremówkę oraz sok z cytryny dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek.
Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej części masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy ktoś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.
2.Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuścić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o śred 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym i wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .
3.Przełożenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka następnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
Komentarze