Sernikowy torcik na zimno z czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rewelacyjny w smaku dzięki porzeczkom ma lekki słodko-kwaśny smak ..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg serka śmietankowego( z wiaderka mielonego)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka śmietanki 30%
    100 g cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    250 g czarnej porzeczki+ 4 łyżki cukru pudru do dosłodzenia
    Spód maślany:
    250 g ciasteczek maślanych
    100 g masła
    Dodatkowo:
    2 galaretki z owoców leśnych
    bita śmietana do dekoracji
    3 łyżki owoców czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernikowy torcik na zimno z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieramy mase twarogową 1. Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać smietanę kremówkę oraz sok z cytryny dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek.
    Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej części masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy ktoś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.
  • gotowy spód ciasteczkowy 2. Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuścić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o śred 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym i wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .
  • przekładanie masy 3. Przełożenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka następnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować