Sernik z rosą na zielonym puchu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonały sernik, który pięknie wygląda i równie dobrze smakuje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Świeży szpinak - 10 dag
    Ser biały (wiadereczko) - 1 kg
    Jajka - 9 szt.
    Budyń śmietankowy - 1 opakowanie (64 g)
    Śmietana 30% - 330 g
    2 serki homogenizowane, śmietankowe
    Cukier - 40 dag
    Mąka - 16 dag
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z rosą na zielonym puchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Przygotować 4 jajka. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 16 dag cukru na puszystą pianę. Żółtka ubić oddzielnie i połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozdrobniony szpinak. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowane ciasto wylać do blachy i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • 2. Przygotować 5 jajek. Z 4 oddzielić żółtka od białek. 4 żółtka oraz 1 jajko całe utrzeć z 16 dag cukru na puszystą pianę. Dodawać stopniowo 1 kg sera, a następnie budyń. Wlać śmietankę, dodać serki homogenizowane, wszystko dokładanie wymieszać.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, używając tylko górnej grzałki. Na upieczone wcześniej ciasto szpinakowe wyłożyć masę serową. Piec 45 minut.
  • 4. Ubić białka z 8 dag cukru. Wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować