Sernik z rosą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepisu tego nauczyła mnie moja mama. Bardzo jej za to dziękuję.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 30 dkg mąki
    - 10 dkg margaryny
    - 1 jajko
    - 7 dkg cukru pudru
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    - 1 kg sera twarożku
    - 2 paczki cukru wanilinowego
    - 2 budynie śmietankowe
    - 3 szkl. mleka
    - 0,5 szkl. oleju
    - 2 całe jajka
    - 4 żółtka / 4 białka
    - 3/4 szkl. cukru
    - 0,5 paczki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .
    Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
    Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
    Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez termoobiegu).
    Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
    Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Porady

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować