Sernik z pomarańczową polewą

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Sernik jest bardzo kremowy i delikatny w smaku

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Spód:
    duża paczka krakersów (150-200 gram)
    100 gram masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu

    Masa serowa:
    1 wiaderko sera na sernik (masa 1 kg)
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 budyń waniliowy (proszek 40 gram)
    100 gram rodzynek

    Polewa pomarańczowa:
    sok z 2 pomarańczy
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie - 400 gram kwaśnej gęstej śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z pomarańczową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki spodu zmiksować w malakserze (lub krakersy pokruszyć wałkiem i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i cynamonem) i wyłożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce.
  • 2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w większej misce dodając w kolejności:
    jajka, cukier, olej, budyń, ser. Na końcu wsypać rodzynki i wymieszać.
    Wylać na schłodzony spód, piec ok. 45 minut w 170 st.
  • 3. Składniki polewy dobrze wymieszać i wylać na upieczony sernik, piec jeszcze ok. 15-20 minut w 160 st. C.

Porady

Polewę można zrobić także z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować