Sernik z owocami pod pierzynką .

4.5 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dobry serniczek do kawki i herbatki !

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 3 szklanki
    - margaryna ((do ciast)): 25 dekagramów
    - cukier biały: 3 łyżki
    - żółtka surowe: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki

    - ser biały półtłusty ((mielony)): 50 dekagramów
    - całe jajko: 1 sztuka
    - budyń śmietankowy ((bez cukru)): 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - masło ((w kostce)): 125 dekagramów

    - białka: 5 sztuk
    - cukier biały: 1 szklanka
    - brzoskwinie ((świeże)): 3 sztuki
    - śliwki ((świeże)): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z owocami pod pierzynką . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.
  • 2. Masło z cukrem ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i jajko. Nadal ucieramy aż masa będzie jednolita.
  • 3. Brzoskwinie i śliwki myjemy i kroimy w plasterki. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiowa, ścieramy na tarce 3/4 zamrożonego ciasta. Na ciasto nakładamy ser. Na ser układamy pokrojone brzoskwinie i śliwki. Wszystko przykrywamy pianą z białek. Następnie na pianę ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować