Sernik gotowany z musem śliwkowym

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Wyjątkowe połączenie mojego ukochanego ciasta miodowego z serem i kwaśnym aromatycznym musem śliwkowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    20 dag masła
    2 łyżki miodu
    2 jaja
    1 łyżeczka sody
    Składniki masy serowej
    -1000 g sera mielonego
    200 g masła
    250 g cukru
    4 duże jaja
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Składniki polewy
    1 kg obranych śliwek węgierek
    3 łyzki cukru
    1 galaretka owoce leśne
    3 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

    Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

    Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.Lekko zagotować.
    Jeszcze ciepła masa przekładac warstwy ciasta .
    Sliwki wymieszać z cukrem ,doprowadzić do wrzenia ,gotować około 5 min.Po tym czasie zdjąć z ognia , zmiksować blenderem i zaraz wsypac jedna suchą galaretke dobrze rozmieszać.
    Lekko przestudzić i wyłozyc na gore ciasta.
    Kostki czekolady rozpuścić wylać cienkim strumieniem na mus rozprowadzić patyczkiem robiąc fantazyjne wzorki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować