Sernik gotowany z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.Lekko zagotować.
Jeszcze ciepła masa przekładac warstwy ciasta .
Sliwki wymieszać z cukrem ,doprowadzić do wrzenia ,gotować około 5 min.Po tym czasie zdjąć z ognia , zmiksować blenderem i zaraz wsypac jedna suchą galaretke dobrze rozmieszać.
Lekko przestudzić i wyłozyc na gore ciasta.
Kostki czekolady rozpuścić wylać cienkim strumieniem na mus rozprowadzić patyczkiem robiąc fantazyjne wzorki.
Komentarze