Sernik z masą krówkową

4.5 (194 ocen)

Sernik upiekłam mężowi z okazji urodzin. Słodziutki, puszysty, w sam raz do kawki.

Składniki:

  • ciemny spód: 3/4 kostki margaryny
    1,1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    masa serowa: 1 kg półtłustego białego sera, trzykrotnie zmielonego
    szklanka cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek śmietankowy

    ponadto:30 dag krówek
    kilka orzechów włoskich
    posypka czekoladowa
    5-6 łyżek mleka
    tłuszcz i bułka tarta do formy







Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Krówki

Sernik z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrób ciemny spód 1. Ciemny spód: margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść.Tortownicę (o śr.26cm) natłuścić, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć dno tortownicy i lekko ugnieść.
  • rozpuść krówki 2. Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony ser, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Krówki rozpuścić z mlekiem, wystudzić. Połowę ciepłej masy krówkowej połączyć z twarogiem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciemne ciasto.
  • sernik z masa krówkową 3. Sernik upiec ok.60 minut w temp.180 st. Wyjąć z piekarnika. Wierzch i boki polać resztą masy krówkowej. Wierzch udekorować orzechami i posypką czekoladową a boki samą posypką. Odstawić do wystygnięcia.

Porady

* przed polaniem gotowego ciasta, masę krówkową należy ponownie podgrzać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować