Sernik z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciemny spód: margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść.Tortownicę (o śr.26cm) natłuścić, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć dno tortownicy i lekko ugnieść.
2.Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony ser, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Krówki rozpuścić z mlekiem, wystudzić. Połowę ciepłej masy krówkowej połączyć z twarogiem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciemne ciasto.
3.Sernik upiec ok.60 minut w temp.180 st. Wyjąć z piekarnika. Wierzch i boki polać resztą masy krówkowej. Wierzch udekorować orzechami i posypką czekoladową a boki samą posypką. Odstawić do wystygnięcia.
Porady
* przed polaniem gotowego ciasta, masę krówkową należy ponownie podgrzać
Komentarze