Sernik prawie idealny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Znaleźć przepis na sernik idealny to jak szukać igły w stogu siana, ten prezentowany poniżej w moich kategoriach jest już bliski idealnemu

  • 20 min

Składniki:


  • 1,2 kg sera białego tłustego +dwukrotnie zmielony
    20 dkg masła
    10 jajek (osobno białka i żółtka)
    20 dkg cukru
    1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego
    w razie potrzeby 2 łyżki mąki
    bakalie, skórka cytrynowa, cukier puder do posypania.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik prawie idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek kilka uwag.Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Na potrzeby naprawdę dobrego sernika koniecznie zrezygnujmy z wszystkiego co light.Dotyczy to szczególnie sera, nie oszukujmy się z chudego twarogu sernik sernikiem nie będzie-jedyny kompromis ser półtłusty ;-)
    im ser tłustszy tym sernik będzie miał bardziej zwartą formę (przy chudym możemy spodziewać się piankowej delikatnej konsystencji). W kwestii opadania i pękania sernika--hmmm pracuję nad tym i na razie nie znalazłam wyjścia z sytuacji. Generalnie uważam ,że akurat ten sernik należy po upieczeniu zostawić przynajmniej na 30 min w piekarniku ( uchylone drzwiczki)

    A teraz wykonanie : żółtka ucieramy z cukrem , kiedy będą pulchne dodajemy miękkie masło i ucieramy az masa będzie gładka bez grudek, dodajemy porcjami ser i ciągle ucierając dodajemy budyń, ew bakalie i aromaty.Pianę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając wszystko do połączenia. Sernik pieczemy ok 60 min w tem .180 st i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika .

Porady

Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sernik nie popęka jeśli będziemy go piec bez termoobiegu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować