Orzeźwiający, niezbyt słodki, z wiśniami z kompotu oraz dżemem dyniowym. Spód ciasta zrobiony z solonych paluszków, płatków kukurydzianych i sezamu. Wyborne połączenie smaków.
5 godz.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego 7% tłuszczu
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każdy na 1/2 L mleka)
3 opakowania galaretki brzoskwiniowej (każda na 1/2 L wody)
10 g żelatyny
1 i 1/2 szklanki wody
Spód słono-słodki:
150 g paluszków solonych
200 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami
130 g margaryny
3 łyżki sezamu
2 łyżki cukru
Owoce:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych (tylko owoce)
260 g dżemu z dyni
Dodatkowo:
80 - 100 ml syropu wiśniowego
2 łyżki maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo-waniliowym
Sernik na zimno z wiśniami i dynią na słono-słodkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paluszki i płatki kukurydziane pokruszyć. Margarynę rozpuścić, dodać cukier i sezam - mieszać do momentu rozpuszczenia cukru. Osłodzoną margaryną z
z sezamem zalać paluszki i płatki - dokładnie wymieszać. Masą wylepić blaszkę (42 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
2.2/3 wiśni z kompotu smażyć chwilę z dżemem dyniowym. Owoce lekko ostudzić i wyłożyć na spód słono-słodki. Ponownie włożyć do lodówki.
3.Twaróg, mleko i oba budynie dokładnie rozrobić - zagotować, często mieszając. Ostudzić.
4.Galaretki i żelatynę rozpuścić w wodzie. Ostudzić. Wymieszać z masą twarogową. Włożyć do lodówki - gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.
5.Pozostałe wiśnie rozłożyć na masie serowej, syrop polać po wierzchu i rozprowadzić fantazyjnie nożem lub widelcem. Całość posypać maczkiem.
Komentarze