Sernik na zimno

4.5 (177 ocen)

Na takie upały tylko sernik na zimno na orzechowym spodzie.

Składniki:

  • SPÓD:
    200 g herbatników
    100 g margaryny
    100 g orzechy laskowe mielone.
    MASA SEROWA:
    1,25 kg ser biały w kostce
    800 g- śmietana 18%
    cukier puder - 0,5 szkl
    żelatyna - 4 łyżki
    WIERZCH CIASTA
    galaretka truskawkowa - 2 opak
    wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa
    herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę.
  • 2. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką.
  • 3. MASA SEROWA
    Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować.
  • 5. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  • 6. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki.
  • 7. WIERZCH CIASTA
    Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 8. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki.
  • 9. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić.
  • 10. Następnie na galaretce ułożyć kawałki masy i wiśnie, zalać pozostałą galaretką.
  • 11. Odstawić na 3 godz do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować