Sernik na czekalodowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie osącz na sitku. Masło utrzyj na puszystą masę z 5 łyżkami cukru i 2
jajkami, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj.Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką , wlej ciasto. Pozostałe jajka ubij z żółtkami oraz resztą cukru na gładki kogel-mogel, dodaj ser i proszek budyniowy, wymieszaj na gładką masę. 10 wiśni odłóż do dekoracj, pozostałe układaj na cieście na przemian z masą serową. Wierzch posyp wiśniami. Piecz około 1 godziny w terperturze 175 C.
Połowe czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, resztę zetrzyj na grubej tarce. Ostudzone ciasto posmaruj śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, polej strużką czekolady. Udekoruj odłożonymi wiśniami i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze