Sernik z czekoladkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo słodki i straszni pyszny.

Składniki:

  • 500 g sera białego mielonego (twaróg na serniki)
    5 jaj
    1 i 1/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    250 g czekoladek malaga
    1/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
    60-70 g herbatników
    1 łyżka masła
    masło i kasza manna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dokładamy twaróg, mąkę i szybko łączymy składniki. Połowę czekoladek siekamy na kawałki. Są płynne w środku, ale to nie przeszkadza, wrzucamy do masy serowej. Na koniec dokładamy odsączone rodzynki (rumu nie wylewamy), delikatnie mieszamy.
    Formę o średnicy około 20 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą. Tak przygotowaną wykładamy herbatnikami, przykrywając całe dno i przelewamy naszą masę serową.
    Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach C, do tak zwanego "suchego patyczka".
    Gotowy sernik, trzymamy chwilę w otwartym piecu, po czym wykładamy do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie szykujemy polewę. Pozostałą część czekoladek malaga z łyżką masła i 2 łyżkami rumu z rodzynek rozpuszczamy. Trzeba ciągle mieszać, ponieważ łatwo mogą się przypalić. Kiedy uzyskamy jednolitą masę lekko przestudzoną wylewamy na sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować