Tort urodzinowy z czekoladkami

  • wyświetlono: 1349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taki tort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, wielbicielki czekolady. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
10 dag czekolady
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy z czekoladkami

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  • 3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.
  • 5. Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekoladaurodzinyDeserpodwieczorektort czekoladowytort urodzinowydla gościPoczęstunekprzepis_miesiąca1000biszkoptowe ciastobiszkoptowy krem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1kr8205

Dodane przez: OktawiaG

tort urodzinowy

prosta dekoracja na tort urodzinowy,...

tort z nutella

Dodane przez: Malwinus555

Tort urodzinowy z nutella

Zbliżały się urodziny mojego chłopaka,...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY

Tort z kremem serowo-toffim.Tort...

Torcik z masą budyniową

Dodane przez: kingadyduch

Tort z biszkopta Urodzinowy

Jeden z najprostszych przepisów...

Tort urodzinowy

Dodane przez: Beata07

Tort urodzinowy

tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam na 13-te urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE