Sernik kawowy mrożony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę i średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Margarynę rozpuścić z cukrem i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Najpierw dodać 2 szklanki, a jeśli masa jest zbyt rzadka dołożyć jeszcze kilka sztuk. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
2.Masą wyłożyć dno i ew. boki tortownicy.
3.Ser utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem (krowim lub kozim) i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać i połączyć drewnianą łyżką z bitą śmietaną.
4.Przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią lub np. dużym talerzem i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Komentarze