Sernik kawowy mrożony

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smakuje niczym lody czekoladowo-kawowe na ciasteczkowym spodzie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser śmietankowy dwukrotnie mielony lub serek homogenizowany: 25 dekagramów
    - mleko skondensowane słodzone: 1 puszka
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    - śmietana kremowa 30 %, ubita na sztywno: 330 mililitrów
    - tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - pokruszone herbatniki: 2 szklanki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Herbaty Bita śmietana Ser

Sernik kawowy mrożony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę i średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Margarynę rozpuścić z cukrem i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Najpierw dodać 2 szklanki, a jeśli masa jest zbyt rzadka dołożyć jeszcze kilka sztuk. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
  • 2. Masą wyłożyć dno i ew. boki tortownicy.
  • 3. Ser utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem (krowim lub kozim) i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać i połączyć drewnianą łyżką z bitą śmietaną.
  • 4. Przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią lub np. dużym talerzem i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować