Masa serowa
1 kg sera białego (może być z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
Cukier waniliowy
Kostka masła
1 budyń waniliowy 64g
Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
Dodatkowo
Wiórki kokosowe
1 tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany
Sernik kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Masło z cukrem utrzeć do białości dodając po 1 żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Blachę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
2.Masa serowa.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone i wystudzone masło , następnie ser, budyń, olejki, cukier waniliowy a na koniec pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na ciasto. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
3.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną. Polej wystudzone sernik i posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze