Sercowe ciasto miłości

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla każdego lubiącego miłe niespodzianki w kuchni;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto różowe:
    150 g masła
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    5 średnich jajek (lub 4 duże)
    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki jogurtu nat.
    odrobina różowego lub czerwonego barwnika

    ciasto czekoladowe:
    200 g gorzkiej czekolady
    180 g miękkiego masła
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    3 duże jajka
    150 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sercowe ciasto miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto różowe:
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), jogurt i odrobinę barwnika (u mnie w proszku) , zmiksować.Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
    Najlepiej szpatułką. Keksówkę o wym. 25 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
    Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

    Upieczone ciasto wystudzić. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.

    Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

    Tą samą co poprzednio keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż rząd serduszek ściśle do siebie przylegających. Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180° (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone).

    Upieczone ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą albo lukrem.

    Smacznego :)

Porady

Dobrze schłodzić ciasto przed krojeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować