Sercowe ciasto miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto różowe:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), jogurt i odrobinę barwnika (u mnie w proszku) , zmiksować.Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Najlepiej szpatułką. Keksówkę o wym. 25 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.
Upieczone ciasto wystudzić. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.
Ciasto czekoladowe:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Tą samą co poprzednio keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż rząd serduszek ściśle do siebie przylegających. Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180° (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone).
Upieczone ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą albo lukrem.
Komentarze