Ser żółty z koperkiem i czarną truflą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowy żółty ser - ten tak na prawdę jest wiosennie zielony. Dla mnie jest to smak dzieciństwa - mama taki robiła, ale zazwyczaj czysty bez dodatków. Ja bardzo lubię nowości, więc często tradycyjne smaki łączę z czymś nowym i nie zawsze oczywistym.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
    litr wiejskiego mleka
    100 g masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka octu winnego
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka kurkumy
    3 żółtka
    2 łyżki suszonego koperku
    2 czarne trufle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Ser żółty z koperkiem i czarną truflą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszony ser zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5-8 minut. Studzimy, przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy ser, sól, ocet, żółtka, kurkumę oraz koperek i pokrojone na plasterki trufle. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do uzyskania płynnej, ciągnącej konsystencji. Dodajemy sodę i ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Okrągłą miskę o płaskim dnie lub keksówkę (zależy jaki kształt chcemy uzyskać) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ser. Ostudzony ser odstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł.

Porady

Tak jak wspomniałam przepis w moim domu jest już od dawien dawna, ostatnio przy pomniała mi o nim moja mama: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zolty-ser-z-twarogu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować