Ser żółty z czarnuszką

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis stary, bo przeszło 25 letni według receptury Siostry Leonilli. Tu w mojej interpretacji.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 1,2-1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
    1 litr świeżego mleka
    100 g masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka octu winnego
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka kurkumy
    3 żółtka
    3 parówki stówki
    łyżka oliwek
    2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Ser żółty z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszony ser zalewamy w garnku mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. Studzimy, przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy odcedzony ser, sól, ocet, żółtka, kurkumę. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do uzyskania lejącej konsystencji. Dodajemy sodę i ciągle mieszając wsypujemy łyżkę czarnuszki i pokrojone w kawałki parówki oraz oliwki - smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na folię posypaną resztą czarnuszki zawijamy formując dużego cukierka (baton), studzimy. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

Porady

Z tej proporcji otrzymałam kilogram żółtego sera. Dodatki mogą być przeróżne. Zamiast parówek można dodać ulubioną wędlinę, przyprawy. Moje pokolenie pamięta,że gdy o wszystko było trudno, to w ten sposób domowym sposobem robiło się ser żółty. Można zrobić czysty ser żółty, bez dodatków, który również jest bardzo smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Sery Ser żółty Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować