Sękacz to ciasto, które uwielbiam mój młodszy brat.Pewnego dnia postanowiłam zrobić mu niespodziankę i go upiec. Mimo, że mam 17lat to świetnie z tym wypiekiem sobie poradziłam.Mina brata bezcenna.
15 min
Składniki:
- 250g masła
- 200g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 6 dużych jajek (4 jajka - osobno białka i żółtka + 2 całe jajka)
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
2.Dodawać kolejno (to bardzo ważne!!!) 4 żółtka i 2 całe jajka, cały czas ubijać.
3.Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
4.Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
5.Do masy maślano-jajecznej delikatnie wmieszać suche składniki (mąkę z proszkiem), a następnie małymi porcjami dodawać ubitą pianę. Bardzo delikatnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i lepka.
6.Dno tortownicy (u mnie średnica 22cm, może być nieco mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC
7.Na dnie formy rozsmarować 2 łyżki ciasta - włożyć do piekarnika, piec do momentu zrumienienia wierzchu (5-8min), potem wyjąc foremkę z pieca i rozsmarować kolejne dwie łyżki ciasta i tak aż do wyczerpania masy (u mnie trwało to nieco ponad 1,5h)
Komentarze